Cadastrul realizeaza masurarea, identificarea, descrierea si inregistrarea imobilelor cum ar fi apartamentele, terenurile si casele, in documentatia cadastrala si reprezentarea lor pe planuri cadastrale si harti.

 O carte funciara cuprinde descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile imobiliare, la actele, drepturile personale, faptele sau raporturile juridice care au legatura cu imobilele. Pe scurt daca inscrii in Cartea Funciara un imobil are aceeasi functie ca si cartea de identitate personala.

In prezent intabularea si cadastrul nu pot fi facute separat. Documentatia cadastrala se va inscrie in mod automat in Cartea Funciara.

Cand aveti nevoie de intabulare si cadastru?

Cadastrul si intabularea for fi necesare pentru actele notariale in momentul in care vrei sa instrainezi imobilul prin schimb, vanzare, donatie, etc, in momentul in care vrei sa ipotechezi imobilul pentru un credit sau in situatia in care vrei o garantie sigura asupra dreptului tau de proprietate a imobilului.

Consturile necesare pentru realizarea cadastrului si intabularii se impart in doua: onorariul firmei care va face documentatia cadastrala si taxa pe care o percepe OCPI pentru aceste documente.

Daca te ocupi de obtinerea actelor care sunt necesare pentru intabulare si cadastru si care se pot obtine doar de proprietar sau de imputernicitii notariali ai acestuia va trebui sa oferi toate actele obtinute firmei care iti face cadastrul.

Atunci cand ai toate actele necesare pentru intabulare si cadastru, vom stabili o intalnire fie la biroul nostru fie la imobilul tau, unde vom face masuratori, vom completa cererile tip de cadastru si intabulare si va eliberam chitanta pentru avans. Mai departe totul depinde de expertul cu care lucrati.

Documentatia va fi depusa la Oficiul de Cadastru iar imobilul va primi numarul cadastral in urma verificarilor tehnice facute de catre inspectorii de cadastru de specialitate si ulterior aceasta documentatie va fi trimisa catre Biroul de Carte Funciara unde imobilul este inscris in Cartea Funciara in urma verificarilor juridice efectuate de catre registratorul de Carte Funciara. Dupa ce se intabuleaza in Cartea Funciara dosarul va fi trimis inapoi la Oficiul de Cadastru.