Atunci cand vrei sa stii daca actele pentru o proprietate sunt in regula sau daca sunt unele probleme cu aceasta proprietate atunci ea va trebui sa fie intabulata. Intabularea implica inscrierea in Cartea Funciara a dreptului tau de proprietate sau a altor sarcini. Lipsa intabularii inseamna ca o casa nu are setul actelor de proprietate complete si nu se poate instraina nefiind disponibil pentru alte operatiuni care sunt legate de dreptul sau de proprietate.

 Inscrisul in Cartea Funciara este echivalentul cartii de identitate pentru o persoana. Inscrierea este importanta pentru ca, dupa ce a fost facuta inscrierea, dreptul de proprietate devine opozabil fata de terti si este valabil doar intre partile care au semnat un act de proprietate si pentru restul lumii. Mai exact putem spune ca esti proprietarul imobilului dupa ce s-a realizat aceasta etapa.

Care sunt urmarile in cazul in care nu inscrii proprietatile, actele, faptele si toate raporturile juridice in cartea funciara?

Daca formalitatea de publicitate nu s-a realizat si aceasta era prevazuta de lege cu un caracter constitutiv, drepturile, actele si faptele juridice supuse publicitatii sunt opozabile fata de terti in afara de cazul in care se dovedeste faptul ca acestia le au pe alta cale.

Atunci cand legea prevede faptul ca simpla cunoastere nu suplineste lipsa publicitatii, absenta sa poate sa fie invocata de orice persoana care este interesata inclusvi de tertul care a stiut pe alta cale de existenta dreptului, actului si faptului sau raportului juridic supus publicitatii.

In toate cazurile simpla cunoastere a unui act sau a unui drept si fapt juridic nu suplineste lipsa publicitatii fata de alte persoane decat fata de tertul care a stiut de aceste drepturi dinainte.

Intabularea este o inscriere definitiva in sensul ca o data ce a fost trimisa cererea de inscriere, efectele intabularii se vor produce in mod instantaneu si deplin pe data inregistrarii cererii de inscrere fara sa mai fie nevoie sa fie dusa la indeplinire respectiv sa aiba loc o procedura completatoare din partea celui in profitul caruia a avut loc intabularea.