Ridicarile topografice sunt lucrari topografice realizate de inginerii topografi prin masurari directe cu aparate specifice.

 Ridicarea topografica este relevarea pe teren a formelor acestuia prin transpunerea de masuratori in linii de cote de nivel. Liniile gri sunt cotele de nivel exprimate in general in metri fata de nivelul marii. Prin relevarea formelor terenului pot fi proiectate cu acuratete fundatiile pentru o viitoare cladire dar si amenajarea pentru viitoarea curte.

De ce este importanta?

Va dam un exemplu. Daca la una din casele proiectate nu ne este furnizat din partea arhitectului ridicarea topografica, la prima vedere terenul poate sa nu prezinte neuniformitati pronuntate acesta fiind un motiv pentru care in planul de fundatii putem indica faptul ca fundarea se va face la 1.10 m adancime comparativ cu cea mai joasa cota a terenului. In teorie ar trebui ca structuristii sa nu accepte sa faca asta insa reprezinta un compromis facut de foarte multe persoane deoarece beneficiarul se sperie cand apar modificari de costuri pentru ceva ce ii este greu sa inteleaga. Sunt multi beneficiari care nu inteleg nici care este rolul proiectului pentru ca cei mai multi specialisti nu le explica.

Pe santier se va stabili cota mai sus decat se considera initial ca este bine sa fie si ulterior pot sa se descopere inclusiv diferente de nivel de 30 de cm iar consumul de beton va creste cu 300%. De asemenea, volumul de umplutura pentur a amenaja viitoarea curte este un aspect foarte important pentru deviz. Cine va plati diferentele de cost pentru aceste structuri pentru constructor?

Aceste diferente devin cu mult mai important atunci cand terenul se afla aproape de drumurile construite mai sus decat nivelul drumului. Drumul fiind mai sus va fi important sa se ridice cota de teren amenajat cat mai sus cu scopul de a evita stangnarea apelor pluviale in jurul cladirii.

Sunt mai multe detalii de care este bine ca orice proiectant sa tina cont inainte de a definitiva o lucrare, iar ridicarile topografice si toate masuratorile se numara printre ele. Iti recomandam sa ai incredere in proiectantul cu care lucrezi pentru ca acesta stie mai bine de ce anume este nevoie pentru ca o lucrare sa iasa bine.