O etapa foarte importanta atunci cand se incepe construirea gardului sau a constructiilor este trasarea. Prin procesul de trasare se executa si transpunerea proiectului din plan in teren. Pana acum ceva vreme legislatia sau autoritatile compentente nu au obligat proprietarii sa faca trasarea insa odata cu dezvoltarea haotica si rapida aceasta a devenit obligatorie. Acum autoritatile cer emiterea autorizatiilor de construire si receptia constructiilor prin proces verbal de trasare.

 Problemele existente in acte, legislatia foarte permisiva, construirea fara autorizatii de construire, masuratorilor facute gresit, proiectele facute direct le la birou, au dus toate la aceasta situatie in care un proprietar de buna credinta intampina mai multe probleme neprevazute.

Trasarea terenurilor se recomanda inainte de a cumpara respectivul teren pentru a fi verificat. In urma procesului pot fi constatate si probleme cum ar fi:

  • ·        Suprapunerea terenului cu terenul vertical
  • ·        Lotul de teren nu este la locul pe care l-a specificat vanzatorul
  • ·        Parcela nu este pozitionata corect fata de drum sau drumul nu a fost corect trasat cand s-a executat
  • ·        Cadastrul a fost facut gresit
  • ·        Configuratia terenului nu corespunde ci situatia existenta in schita de cadastru in ceea ce priveste imprejmuirea cu gard care se face gresit.

Daca ai deja un lot de teren, trasarea se va face cu scopul de a marca in mod corect toate limitele de proprietate. Sunt multe cazuri in care proprietarii aleg sa isi traseze limitele de proprietate singuri cu ajutorul ruletelor si apar mai mute probleme.

  • ·        Referinta pe care o ai cand masori cu ruleta este un element din teren cum ar fi gardul vecinului insa daca gardul vecinului nu este amplasat corect ca si coordonate rezulta ca si gardul tau va fi pus gresit. Referinta luata de experti nu este niciun element din teren.
  • ·        Cu ruleta nu se pot masura distante inclinate
  • ·        Cu ruleta unghiurile vor fi trasate gresit
  • ·        Nu prmesti un proces verbale de trasare, deci iti asumi complet responsabibilitatea
  • ·        Nu poti verifica daca terenul este amplasat corect in coordonate in conformitate cu cadastrul.

Aceasi problema se intalneste si la trasarea caselor. De regula constructorii se ofera sa traseze casele cu sfoara si cu ruleta si referinta sunt laturile gardurilor care deja exista. Problema apare in momentul in care se constata ca realitatea din teren nu este in conformitate cu planul iar de vina este gardul vecinului construit in afara limitei de proprietate sau cand cadastrul este facut gresit.